Een nieuwe start in
de maak

Help medewerkers op weg na ontslag met outplacement

Polygon 2
Polygon 5

Een reorganisatie is ingrijpend. Zowel voor werkgever als werknemer. Hoe help je je medewerkers weer op weg naar een nieuwe baan? Outplacement is de uitkomst, zowel collectief als individueel.

Het pad van outplacement en onze persoonlijke aanpak

Bij outplacement bieden wij hulp en ondersteuning aan ontslagen of met ontslag bedreigde medewerkers.

Onze aanpak is zakelijk en professioneel met oprechte,  persoonlijke aandacht. Met onze werkwijze leren medewerkers zichzelf goed kennen, vacatures vinden, succesvol solliciteren en zichzelf overtuigend ‘verkopen’. We begeleiden medewerkers in alle functiecategorieën en niveaus.

Bij MEPD bieden we bij een outplacement traject aanvullende diensten zoals financieel advies, detachering, scholingsaanvragen, hulp bij WW-aanvragen en Pensioen in zicht-trainingen. In geval van ontslagen medewerkers is het ook belangrijk oog te houden voor de achterblijvende medewerkers: wat hebben zij nodig om betrokken te blijven? Denk hierbij aan programma’s en trainingen op het gebied van (team)ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

Mogelijkheden Outplacement

Kunnen wij jouw bedrijf verder helpen bij outplacement?

Onze werkwijze bij outplacement

Gedurende het gehele outplacementtraject wordt de medewerker begeleid door één vaste  loopbaanadviseur. Dit vindt plaats op een locatie in de buurt van hun werk- of woonplaats begeleid. Het traject bestaat uit verschillende fases:

1. Intake ( bespreken van de persoonlijke situatie, verwerkingsproces, verwachtingen)

2. Sollicitatietraining ‘De Aftrap’ (hoe verder, cv, motivatie, salespitch, zelfanalyse, inzet testen/assessment)

3. Samen werken aan werk (coaching, online vacatureportal, jobsearch, UWV-hulp)

4. Afronding en nazorg (een nieuwe baan, terugkeer-garantie; mocht het contract onverhoopt eindigen)

Detachering​

MEPD kan medewerkers bij bedrijven in de techniek detacheren (tijdelijk uitlenen). De medewerker komt bij MEPD in dienst en wordt vervolgens geplaatst.

Detachering kan een uitstekende oplossing zijn. De medewerker blijft aan het werk, houdt kennis en kunde op peil en doet bij verschillende organisaties ervaringen op.

Gerelateerd nieuws
Veelgestelde vragen

De aanleiding voor outplacement is (dreigend) ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat je om welke reden ook niet verder wilt met de medewerker. Outplacement heeft voordelen voor alle partijen. De medewerker krijgt hulp en ondersteuning in de zoektocht naar een nieuwe baan en vindt hierdoor vaak sneller een nieuwe baan. Als werkgever geef je door het inzetten van outplacement invulling aan je wettelijke verantwoordelijkheid tot goed werkgeverschap. Het recht op outplacement wordt vaak opgenomen in de ontbindingsovereenkomst of in een sociaal plan.

Outplacement heeft voordelen voor alle partijen. De medewerker krijgt passend advies en vindt vaak sneller een nieuwe baan. Als werkgever geef je, door het verstrekken van outplacement, invulling aan de wettelijk vastgelegde verantwoordelijkheid tot goed werkgeverschap. Het recht op outplacement wordt vaak vastgelegd in een sociaal plan of ontbindingsovereenkomst.

Bovendien kan een correcte behandeling van een vertrekkend collega een groot verschil maken in de sfeer en dus de productiviteit in een organisatie. Ook voor de externe beeldvorming is een correcte afhandeling van belang.

Mensenwerk staat bij ons centraal in de aanpak. We vinden de basis erg belangrijk. Wanneer de medewerker het ontslag niet goed verwerkt heeft, kan hij/zij ook niet vol goede moed op zoek naar een nieuwe baan. Verwerking en acceptatie is dan ook de eerste stap in het outplacement traject. De adviseur van MEPD besteedt aandacht aan de veranderingen en helpt je medewerker bij de acceptatie van het verlies van de baan. Onze aanpak is zakelijk en professioneel met oprechte, persoonlijke aandacht. Met onze werkwijze leren medewerkers zichzelf goed kennen, vacatures vinden, succesvol solliciteren en zichzelf overtuigend ‘verkopen’. We begeleiden medewerkers in alle functiecategorieën en niveaus. Bovendien leunen we op een groot netwerk in de techniek en maakindustrie, wat voordelen met zich meebrengt.  

Bij een reorganisatie gaat veel aandacht en tijd naar de vertrekkende medewerkers. Hoe help je hen goed op weg naar een nieuwe baan. Dit heeft ook veel impact op de achterblijvende medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat zij betrokken blijven en gemotiveerd? Je kunt hierbij denken aan programma’s en trainingen op gebied van (team)ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. 

Hoe kunnen wij jouw bedrijf verder helpen?