Zo verlaag jij het personeelsverloop
binnen je organisatie
Danielle gesprek 2

Er zijn diverse oorzaken voor een hoog personeelsverloop. De ene oorzaak is hardnekkiger dan de andere. Toch zijn er oplossingen! Hieronder vind je acht de oorzaken en dé oplossing.

Geen doorgroeimogelijkheden?

Geen doorgroeimogelijkheden is funest. Een leven lang leren is tegenwoordig de norm. Medewerkers willen niet alleen maar werken; ze willen zich ook ontwikkelen door kennis en vaardigheden uit te breiden. Biedt jouw organisatie nauwelijks doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden? Dan kan dat een reden zijn voor een hoog personeelsverloop.

  • Zorg voor een diversiteit aan trainingen, dit kan ook ‘on the job’. En stimuleer ontwikkeling. Geef medewerkers volop mogelijkheid om doorlopend hun kennis en skills te verrijken.

Onprettige bedrijfscultuur?

Onderzoek heeft al vaker aangetoond dat er een sterke relatie bestaat tussen bedrijfscultuur en werkplezier. De sfeer binnen een organisatie heeft een directe invloed op de tevredenheid en productiviteit van je medewerkers. Ongelukkige medewerkers zijn minder gemotiveerd en veel minder geneigd om lang trouw te blijven aan dezelfde werkgever.

  • Ga het gesprek aan: Informeer regelmatig en proactief naar het welbevinden van medewerkers. Voelen ze zich nog op hun plek? Zijn ze tevreden over hun contact met collega’s en hun leidinggevende? Hebben ze verbeterpunten?

Leidinggevende...?

Het komt veel vaker voor dan je denkt: Medewerkers die opstappen, omdat ze geen vertrouwen hebben in hun leidinggevende (of zelfs een hekel aan hem/haar hebben).

  • Dit voorkom je door de juiste managers aan te nemen. Daarnaast kun je leidinggevenden speciale trainingen of workshops aanbieden, waarmee ze hun sociale en communicatieve vaardigheden kunnen aanscherpen.

Onbevredigend beloningssysteem?

Iedereen wil fatsoenlijk worden beloond voor zijn/haar inzet. Een gebrekkige beloning is een veelvoorkomende reden om te vertrekken. En ‘beloning’ zit niet alleen in geld, maar ook in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zoals verlofregelingen, een fijne werkomgeving en doorgroei- of trainingsmogelijkheden.

  • Het aanbieden van bonussen of loonsverhogingen bij goede prestaties, in combinatie met een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, is een goede manier om je personeel langer aan je te verbinden.

 

Medewerkers voelen zich ondergewaardeerd?

Waardering voor het werk is minstens zo belangrijk als een goede beloning. Het gevoel ondergewaardeerd te worden is voor veel werknemers een reden om een andere uitdaging te zoeken.

  • Deel complimenten uit of beloon goed werk met een extraatje of leuke attentie. En probeer ook een werkklimaat te scheppen, waarin samenwerking centraal staat.

Ongelijke behandeling?

Veel mensen hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als er sprake is van een voorkeursbehandeling of onbewuste voortrekkerij (vanuit de directie of het management) dan is dat een tikkende tijdbom. En een afknapper, die een hoog personeelsverloop in de hand werkt.

  • Gelijke monniken, gelijke kappen. Als je de ene medewerker de mogelijkheid geeft om regelmatig thuis te werken, zal je de andere collega met vergelijkbaar werk dezelfde optie moeten aanbieden.

Werk is niet betekenisvol?

Het werk van nu is meer dan alleen taken uitvoeren om te voorzien in het levensonderhoud. Medewerkers vinden het belangrijk om zin- of betekenisvol werk te doen. De kans groot is groot dat ze een andere uitdaging zoeken als ze het gevoel hebben dat ze geen waarde toevoegen.

  • Betekenis of zin aan het werk geven betekent echt niet onmiddellijk het redden van de planeet . Een gedeelde visie en samen toewerken naar een gezamenlijk doel zijn vaak al voldoende motivatie. Zeker als de organisatie helder en transparant is over de na te streven doelen .

Slechte balans tussen werk en privé?

Je medewerkers willen naast het werk ook de ruimte hebben om quality time met familie en vrienden door te brengen. Een slechte balans tussen werk en privé is dan ook een veelgehoorde reden voor een hoog personeelsverloop.

  • Een dergelijke onbalans kun je tegengaan met goede verlofregelingen, een efficiënte werkplanning en onderzoek eens of je flexibele werktijden kunt aanbieden.
 
Ontdek doorgroeimogelijkheden met het inzetten van assessments
Houd je medewerkers vitaal en vakbekwaam met beleid op duurzame inzetbaarheid

Wat je medewerker wil, ontdek je met het inzetten van een persoonlijke ontwikkeltraject

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.