Zeven tips om je organisatie
succesvol te verjongen
Verjongen web

De tijd dat medewerkers hun hele leven voor één bedrijf werken is voorbij. Er komen mensen binnen, ze stromen door en uiteindelijk verlaten ze de organisatie weer. Deze omloopsnelheid lijkt tegenwoordig, vooral onder jongere generatie, toe te nemen. Het grootste struikelblok? Het vinden en binden van talentvolle jongeren aan je bedrijf. Hoe kun je succesvol verjongen? Lees onze tips.

Begin op tijd met verjongen

Bedrijven waar alleen maar ouderen werken, vinden moeilijker starters. Als ze ze al vinden, zijn ze snel weer weg. Wanneer zij binnenkomen en zien alleen maar ‘collega’s’ met de leeftijd van je ouders, dan is dat niet bepaald aanlokkelijk. Bij veel bedrijven speelt dit probleem nu al. En dat terwijl de huidige arbeidsmarkt te veel kieskeurigheid niet toelaat. Als de eerste babyboomers met pensioen gaan en er meer vacatures komen, wordt dit probleem nog nijpender.

Analyseer je behoefte aan jong talent

Maak een analyse. De ideale leeftijdssamenstelling van je bedrijf hangt af van twee vragen: Welk product bied je aan én welke medewerkers heb je daarvoor nodig?

Mix jong talent met ervaring

Onderzoek vervolgens hoe hoog de gemiddelde leeftijd in je bedrijf eigenlijk is. Niet alleen in het bedrijf als geheel, maar ook per afdeling. Breng in kaart waar je jong bloed nodig hebt en in welke functies. Vaak zie je dat vooral de hoge functies alleen maar door ouderen worden vervuld. Kunnen ze hun kennis wel kwijt aan jongere medewerkers?

Ga het gesprek aan

Kijk kritisch en blijf in gesprek. Waarom vervult een medewerker eigenlijk een bepaalde functie? Helpt hij het bedrijf nog steeds verder? Wat zijn z’n ambities? Vindt een medewerker zijn baan niet meer leuk, maar blijft hij uit angst voor werkloosheid toch zitten? Dan kom je daar alleen achter als je (op een open manier) met je medewerker in gesprek blijft.

Bied ontwikkelingsmogelijkheden

Veel organisaties zijn in de veronderstelling dat starters vooral op zoek zijn naar een goed salaris en arbeidsvoorwaarden. Zo wordt dus ook vaak direct een mooie leaseauto en bonus beschikbaar gesteld om het jong talent aan te trekken of te behouden. Terwijl blijkt, dat starters de meeste waarde hechten aan goede ontwikkelingsmogelijkheden. Ook uitdagend werk en baanzekerheid spelen een grote rol bij de keuze voor een baan. Wil je als werkgever die felbegeerde jonge talenten in huis halen? Dan is het belangrijk om uitgebreide ontwikkelings- en doorstromingsmogelijkheden aan te kunnen bieden.

Goede begeleiding is essentieel

Naast de match is ook een gedegen begeleiding van essentieel belang om het enthousiasme vast te houden. Aangezien ieder talent zijn eigen karakter, ervaring, vaardigheden, etc. heeft, is het van belang dat de begeleiding op het individu wordt afgestemd. Daarnaast is begeleiding in de vorm van ‘learn on the job‘ een essentieel principe. Want goed en productief werken, leer je niet alleen uit theorieboeken. Daarnaast krijgt je jonge medewerker op deze manier de mogelijkheid om echt van betekenis te zijn. Er is ruimte nodig om echt mee te draaien in het werkende leven om positieve feedback en waardering te kunnen verdienen. Dit geeft vertrouwen en zelfwaardering. Daarnaast kan door continue te reflecteren het functioneren gericht worden bijgesteld.

Geef duidelijk toekomstperspectief

Omdat starters soms net uit de schoolbanken komen, moeten ze zichzelf nog ‘ontdekken’ op het gebied van kennis, houding, gedrag, competenties en vaardigheden. De nodige ervaring moet nog opgebouwd worden. Wanneer zij hierin niet de juiste begeleiding krijgen, kan dit al snel leiden tot een vroegtijdig vertrek. Als werkgevers kun je je dus onderscheiden door gedegen coaching en loopbaanplanning aan te bieden. Door samen met het talent die stip op de horizon van zijn carrière te bepalen, ontstaat er een duidelijk toekomstperspectief. Dit kan verhelderend en motiverend werken. Zo weet de starter waar hij het voor doet. Door verder te kijken dan de huidige functie kan zowel door organisatie als talent elkaars toegevoegde waarde worden nagegaan.

 

Het inzetten van assessments, persoonlijke coaching of een werkscan (DISC en drijfveren) zijn belangrijke middelen om te helpen bij het succesvol verjongen van je organisatie.

Heb je hulp nodig bij één van bovenstaande punten? Of wil je sparren over dit onderwerp? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. 

 

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.