Is mijn medewerker klaar
voor een leidinggevende functie?

Je teamlid ambieert een leidinggevende functie. Hij is goed in wat hij doet. Maar je vraagt je af of hij klaar is voor deze stap. Het blijft lastig om op voorhand te zien of iemand een goede manager gaat worden. Hoe kun je dit beoordelen?

Interesse in leidinggevend werk?

Kijk naar iemands leidinggevende ervaringen. Wanneer iemand bijvoorbeeld aanvoerder is geweest van een voetbal-, hockeyteam, telt dat wel degelijk mee. Daarnaast moet hij inzicht hebben in de organisatie: hoe werken dingen? Wat is er nodig? Waar gaat het heen? Bespreek het leidinggevende potentieel van de kandidaat ook met anderen, zoals collega’s, teamleden. Dat kan in alle openheid gebeuren, vraag de kandidaat eventueel om referenties.

Iemands doen en laten?

Kijk ook aan de hand van iemands doen en laten of hij de benodigde kwaliteiten in huis heeft om een goede manager te worden. Zoals leergierigheid, visie, veerkracht en samenwerkingsgerichtheid. Geef iemand het vertrouwen als je buikgevoel je zegt dat het goed zit. Mensen hoeven geen 10 te scoren om een kans te krijgen om zich te ontwikkelen.

Wèl doen

• De kandidaat vragen wat management volgens hem inhoudt en hoe hij een team zou leiden.
• Zijn people-skills beoordelen (inclusief empathie en zelfkennis), eventueel met een assessment.
• Kijken of hij de organisatie begrijpt door te vragen hoe hij de cultuur, behoeften en richting ziet.

Niet doen

• Vergeten om iemands leidinggevende ervaringen buiten de werksfeer mee te nemen (op sportgebied, bij vrijwilligerswerk enzovoort).
• Waarschuwingssignalen negeren. Als iemand niet nieuwsgierig is of niet goed kan samenwerken, gaat het hem waarschijnlijk niet worden.
• Vergeten dat er in je eigen carrière iemand was die vertrouwen in je stelde en je de kans gaf om je te ontwikkelen.

 

Bron: Harvard Busines Review

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.