Succesvol opvolging
geven aan ontwikkelgesprekken?

Elk jaar heb je ontwikkelgesprekken met je medewerkers. Goede gesprekken hoe je medewerkers gemotiveerd blijven en hoe jij kunt helpen bij ontwikkeling en persoonlijke groei. Maar hoe zit het met de opvolging? Leg je de verantwoordelijkheid bij de medewerkers? Of speel je zelf een actieve rol in hun ontwikkeling?

Pak een actieve rol

Help actief en toon vertrouwen. Daarmee zorg je voor de toekomst van je organisatie. Ook geeft het je medewerkers de mogelijkheid om talenten te ontwikkelen, vaardigheden aan te scherpen en relevant te blijven in een steeds veranderende economie. En dat is niet alleen goed voor hen, maar ook voor (de toekomst van) je bedrijf.

Hoe pak je ontwikkeling aan?

1. maak een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)
2. stimuleer eigen verantwoordelijkheid
3. koppel je medewerker aan een mentor
4. bied trainingen in nieuwe technologieën aan

#1 maak een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)

Stel samen met je medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op. Het planmatig aanpakken van de ontwikkeling van je personeel heeft zowel voor je medewerkers als voor jou als werkgever voordelen. Je personeel krijgt de kans zich te ontwikkelen, zich te specialiseren of juist door te groeien binnen de organisatie. Voor jou als werkgever helpt een POP je om ervoor te zorgen dat de kennis en vaardigheden van je mensen blijven aansluiten op de doelen van je organisatie. Ook blijven je medewerkers gemotiveerd, omdat ze hun eigen ambities kunnen verwezenlijken.

#2 stimuleer eigen verantwoordelijkheid

Professionals kennen hun sector van binnen en van buiten. Waarschijnlijk weten je medewerkers heel goed wat voor hen de beste ontwikkelingsmogelijkheden zijn om hun kennis en expertise te vergroten. Stimuleer daarom de eigen verantwoordelijkheid van je medewerkers. Laat hen eerst zelf bepalen wat zij denken nodig te hebben. Je kan hen daar vervolgens in faciliteren. Bijvoorbeeld door je personeel de ruimte en tijd te geven om artikelen te lezen, video’s en lezingen te bekijken, workshops, seminars en trainingen te volgen of andere manieren te vinden om hun vaardigheden zelfstandig te ontwikkelen. Laat hen vervolgens met elkaar delen wat ze hebben geleerd.

#3 koppel je medewerkers aan een mentor

Met het faciliteren van mentorschap in je organisatie laat je zien dat je de ontwikkeling van jouw personeel serieus neemt. Een mentor of een coach is meestal een senior medewerker die een andere (junior) medewerker begeleidt bij zijn of haar ontwikkeling. Hoewel het mentorschap vaak wordt ingezet bij het begeleiden van nieuwe medewerkers, hoeft het niet daartoe beperkt te blijven. Een mentor kan in elke fase van iemands loopbaan bijdragen aan de groei van mensen.

Onderwerpen waar mentoren en medewerkers samen mee aan de slag gaan kunnen zijn:

  • hoe krijg je meer expertise?
  • hoe ga je om met feedback (geven en krijgen)?
  • hoe deel je frustraties en successen?
  • hoe staat het met je ontwikkeling binnen en buiten de organisatie?
  • welke nieuwe vaardigheden en/of kennis heb je nodig om je professionele en persoonlijke doelen te bereiken?
  • welke netwerken zijn relevant voor je?

Ook voor de mentoren zelf kan het mentorschap voordelen hebben. Zo kan het hun loopbaan een nieuwe wending geven. Bovendien hebben de senior medewerkers de mogelijkheid om hun kennis en ervaring over te dragen aan jongere collega’s.

#4 bied training in nieuwe technologieën aan

Wie mee wil blijven doen in de toekomst, moet blijven(d) investeren in leren. Elke dag duiken er nieuwe software- en informatiebeheersystemen op, die bedrijven en hun werknemers helpen het werk te stroomlijnen en de resultaten te verbeteren. Om deze opkomende technologieën goed te kunnen gebruiken, hebben je medewerkers training nodig. Ze kunnen de nieuwe programma’s dan effectiever implementeren en hun manier van werken aanpassen. Upskilling is daarmee het nieuwe toverwoord voor zowel werkgevers als medewerkers.

Behoefte aan advies hoe je ontwikkeling vormgeeft? Informeer hier vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.