Gun medewerkers een
leidinggevende met tijd over!

Interview Bram Goudkuil

mepd-blog-werknemer_0037_Anne FC

Nieuws

Bram Goudkuil is directeur bij Itannex. Een consultancybureau dat bedrijven in de bouw helpt bij onder andere BIM-vraagstukken. Hij trof een mooie club van circa 80 mensen. Bram ging aan de slag met de interne en externe branding, daarna de employer branding. Om de juiste mensen aan te trekken, die passen bij de cultuur van het bedrijf. Gedrag en houding moet goed zijn, kennis en vaardigheden kun je ontwikkelen, is zijn overtuiging.

Vaardigheden moeten ontwikkelbaar zijn

‘We hadden heel hard nieuwe én goede mensen nodig,’ vertelt Bram. ‘Dus startten we een campagne Werken bij Itannex met de slogan: ‘Itannex is niet voor iedereen weggelegd’. Sindsdien werven we makkelijker nieuwe mensen. We kijken vooral ‘welke kop erop zit’ en past iemand binnen Itannex. Beheersen ze iets nóg niet, dan is dat geen ramp. Maar het moet wel ontwikkelbaar zijn. Twijfelen we erover? Dan zetten we via MEPD een assessment in om die bevestiging te zoeken. We zitten vrijwel altijd goed met de aanname van het personeel. Slechts één keer een misser; daar had ik beter naar mijn onderbuikgevoel moeten luisteren.

Groei is voor iedereen anders

‘Ik geloof in ontwikkeling, horizontaal én verticaal. Groei is voor iedereen anders. De één wil zich inhoudelijk ontwikkelen. De ander wil een stapje hogerop. Ik wil helpen, maar mensen moeten wel zélf willen. We hebben nog geen 100% proactieve organisatie als het om ontwikkeling gaat. Dat respecteren we, maar we stimuleren de mensen wel. Zo hebben we vorig jaar de Itannex academy opgericht. Hier kunnen medewerkers drie uur per maand onder werktijd workshops en opleidingen volgen. Het is een natuurlijke manier om medewerkers te stimuleren zich te blijven ontwikkelen. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat ze een stap willen maken en dat kan niet binnen Itannex, dan gunnen we iemand die ontwikkeling ergens anders. Hoe jammer het ook is, dat iemand vertrekt. En soms komt het voor, dat iemand weer terug komt. Het gras leek ergens anders groener.

TOP van MEPD

Daarnaast zijn we inmiddels gestart met een leiderschapstraining; het teamontwikkelingsprogramma (TOP) van MEPD. Ik merkte, dat ik te druk werd. Ik had onvoldoende tijd voor het echte contact met mensen. Dat praatje aan de bureaus bij mensen om even te polsen hoe het gaat en hoe loopt in de organisatie. Want, dat is precies wat ik elke medewerker gun; een leidinggevende die tijd over heeft. We moesten iets doen, iets veranderen. De organisatie verder ontwikkelen. Dus maakten we een volgende stap; het toevoegen van een middle-management laag. Hiervoor hebben we onze (jonge) medewerkers de kans gegeven. Aan de hand van assessments hebben we uiteindelijk het team samengesteld. Dennis, de trainer, begeleidt en helpt het team begrip voor elkaar te hebben, zo vroeg mogelijk met elkaar in gesprek te zijn én blijven en om goed samen te werken. Ik zie al een enorme groei. Ook op strategisch vlak gaat het steeds beter.

Echt iets betekenen voor mensen

Ik ken Bart en Wouter (van MEPD) uit het verleden. Het was een logische keus om via MEPD assessmentsloopbaancoaching en nu dus ook teamontwikkeling en leiderschap in te zetten. MEPD richt zich op het mensvlak, wij richten ons op het bouwproces. Waar onze overeenkomst zit, is dat we tools aanreiken. We adviseren, coachen en helpen. We zeggen niet voor hoe medewerkers het moeten doen, maar laten ze ontdekken hoe zij zelf het veranderingsproces kunnen aangaan. En daar ligt de kracht. Als wij weggaan, zijn we niet meer nodig. Dan zijn de mensen zelf in staat om de klus te klaren.

De goede en scherpe manier

De goede en ook scherpe manier waarop MEPD dat doet, daar mogen ze best iets minder bescheiden over zijn,’ aldus Bram.

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.