Duurzame Inzetbaarheid moet
levendig onderwerp blijven binnen VLB

Eveline Hoogeveen werkt sinds 2018 als HR Adviseur bij Van Leeuwen Buizen Zwijndrecht. De kracht van dit internationale familiebedrijf is de handel in stalen buizen en buistoepassingen. Piet van Leeuwen startte dit succesvolle bedrijf in 1924. Sindsdien heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt. Wereldwijd werken er vanuit 32 landen 2600 medewerkers voor Van Leeuwen. In Nederland werken er 320 medewerkers bij de werkmaatschappijen: een mooie uitdaging voor het Nederlandse HR-team om deze medewerkers vitaal en vakbekwaam te houden.

Ouder wordend personeelsbestand

‘Het thema Duurzame Inzetbaarheid (DI) is al langer een vraagstuk binnen de organisatie. Binnen Van Leeuwen hebben we te maken met zeer loyale medewerkers,’ vertelt Eveline. ‘We hebben mensen in dienst die al langer dan 30, 40 en soms zelfs 50 jaar bij ons werken. Dat, in combinatie met een steeds sneller veranderende wereld, is voor ons de reden geweest aandacht te creëren voor Duurzame Inzetbaarheid. Onze Corporate Manager HR Angelique van Gaans was al bekend met de workshops DI van MEPD. Zo was het lijntje snel gelegd. Na een pilot van de workshop voor het HR-team en de OR leden (én evaluatie daarvan) hebben we volmondig ja gezegd. Met name het aspect ‘bewustwording’ heeft ons overtuigd.

Eerste aanzet tot bewustwording

Zijn onze medewerkers voldoende bewust van de veranderingen binnen de techniek? Wat betekent dit voor hun eigen functie? Kunnen zij hun functie over een aantal jaren nog steeds uitvoeren? En wat moeten zij doen om bij te blijven? Als werkgever willen we faciliteren, maar medewerkers moeten vooral ook zélf in control zijn en blijven. Die bewustwording, die willen we heel graag creëren: je zit zélf achter het stuur. Algemeen Directeur Nederland, Steven Ruijters, stond achter het DI-programma, en zo hebben we in de Nederlandse werkmaatschappijen 23 workshops georganiseerd. De groepen waren gemixt (magazijn en kantoor) waarbij iedereen was uitgenodigd. De medewerkers hebben we na de workshop de gelegenheid geboden om zich aan te melden voor een persoonlijk coachgesprek bij MEPD. Hierin kunnen ze hun eigen situatie doorspreken. Dat helpt hen nog weer een stapje verder.

Technische ontwikkelingen gaan razendsnel

Bij mij zelf zijn met name de filmpjes blijven hangen van het razendsnelle tempo waarin de technologische ontwikkelingen plaatsvinden. Het blijft een interessant vraagstuk hoe we hier als organisatie mee omgaan. Maar zeker ook hoe ik als medewerker hiermee omga: Welke impact hebben deze veranderingen op mijn HR-functie? Wat is mijn stip op de horizon? Hoe wil ik mij ontwikkelen? Mooie vragen om over na te denken.

Hoe nu verder?

Het is nu belangrijk om alle feedback van de medewerkers uit onder andere de rondetafelgesprekken uit de workshop te gaan verwerken. We zien vooral feedback op de thema’s communicatie, leidinggeven, toekomstperspectief en continuering. Daarnaast hebben we teruggekregen dat de medewerkers het heel fijn vinden dat er aandacht is voor het onderwerp DI en dat men zelf actief kan bijdragen.

We vinden een vervolg hierop heel belangrijk. Het is geen tijdelijk iets. We willen dat DI een terugkerend onderwerp blijft. Hoe we dat precies gaan doen, dat zullen we de komende maanden verder uitwerken. Maar ik kan me voorstellen dat we met een beleidsstuk komen waarin we leidinggevenden én medewerkers laten weten hoe we DI met elkaar kunnen blijven bespreken,’ aldus Eveline.

Ik wil meer weten over Duurzame Inzetbaarheid.

Ik wil contact over dit onderwerp.

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.