Bepalende factoren
voor je werkgeluk
Werkgeluk liggend2

Er bestaat een verband tussen het hebben van betekenisvol werk en de mate van werkgeluk die je ervaart. Dit verband is groter dan de meeste mensen denken. Vraag je welke factoren bepalend zijn voor hun werkgeluk, dan komen we tot deze top tien (in willekeurige volgorde). Welke springen er voor jou uit? En vind je ze terug in je huidige werk?

Top 10 factoren werkgeluk

 • Je kwaliteiten kunnen benutten
 • Zelf kunnen bepalen hoe je werkdag eruit ziet
 • Afwisselende taken binnen een bepaalde structuur
 • Voldoende uitdaging in je werk
 • Leuke collega’s, goed sociaal contact
 • Een salaris waar je blij van wordt
 • Een veilige en aangename werkomgeving
 • Een goede verhouding met de leidinggevende(n)
 • Ontwikkelmogelijkheden en toekomstperspectief
 • Een prettige bedrijfscultuur

En 2 aanvullende belangrijke factoren

Hierboven ontbreken nog twee grote factoren, namelijk:

 • Het gevoel hebben dat je betekenisvol werk doet
 • Werken voor een bedrijf dat bijdraagt aan een betere wereld


De mate van jouw waardering voor het werk dat je doet, is sterk afhankelijk van deze laatste twee factoren. En daarmee is de vicieuze cirkel rond. Want als je meer voldoening ervaart, omdat je zinvol bezig bent, zet je je er ook meer voor in, wordt er meer gepresteerd, draag je meer bij aan het bedrijf, draagt het bedrijf meer bij aan de wereld, krijg jij nog meer voldoening en werkgeluk.

Vier tips als je het aandurft!

Voordat je gaat solliciteren bij een bedrijf dat plasticafval bestrijdt of vluchtelingen helpt te overleven, is het raadzaam even stil te staan bij je ambitie en je mogelijkheden. Bijdragen aan een betere wereld is namelijk een relatief begrip. Een bakker draagt op zijn manier ook daaraan bij, net als een vuilnisman of een verpleger. Het gaat om de bewuste keuze die je maakt. Als je een computerexpert bent kun je helpen de digitale wereld te beveiligen, of je kunt een hacker worden. Ook als het soms voelt alsof er ‘geen keuze’ is: die is er altijd.

Soms betekent het dat het roer om moet, een andere opleiding nodig is of dat je uit een vast patroon of ritme moet zien te breken. Niet altijd makkelijk, maar het kan. Voor wie het aandurft hebben we nog enkele tips. 

1. Probeer minder te oordelen in termen van ‘goed’ en ‘fout’

Sommige taken zijn nou eenmaal minder fijn en sommige banen zijn minder leuk, maar misschien wel heel zinvol. Relativeer wat meer, zonder dat je problemen bagatelliseert.

In het verlengde hiervan: ontwikkel een zekere discipline. Zeker voor de taken die wat minder populair zijn, kan het helpen om daar een routine van te maken en te focussen op het eindresultaat, iets waar je trots op kunt zijn als het gedaan is.

2. Waar krijg je energie van?

Zo ontstaat er een rode draad van elementen waar je blij van wordt. Als je die kunt combineren in een (nieuwe) baan, heb je de puzzel gelegd. Als je daarvoor de hulp nodig hebt van een beroepskeuzetest of een coach, gebruik die dan.

 

3. Wees assertief, niet agressief

Communiceer helder welke kant je op wilt, en waarom. Kies een koers en stuur bij wanneer dat nodig is. Misschien betekent het wel dat je uitkomt bij een nieuwe baan, maar dan is dat een bewuste keuze. Jouw werkgeluk is onderdeel van je totale geluk. Daarom geldt ook hier: leer relativeren en zaken in verhouding zien. Luister naar je lichaam, pak je slaap, werk jezelf niet over de kop en voorkom te veel stress. NB: Een gezonde leefstijl strookt met een gezonde werkstijl.

4. Leef in het nu

Ga dus niet lijdzaam zitten wachten op de grote verandering, of op die twijfelachtige bevordering naar een andere functie. Als je voelt dat je nu ongelukkig wordt, bijvoorbeeld van een bullshitbaan, mag je nu in actie komen. Wees positief en vergeet niet om te genieten van de grote en van de kleine dingen, ook op het werk. Je kunt ervoor kiezen om meer plezier te halen uit je werk, of om meer zin te vinden in je werkzaamheden.

Hulp nodig bij je zoektocht naar meer werkgeluk? Maak eens een afspraak met één van onze loopbaanadviseurs. Zij denken graag met je mee.

Bron: The Optimist

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.