Welke baan past
bij mij?

Vraag je je wel eens af welke baan bij je past? En waarom je gelukkiger was of bent in de ene baan en minder energiek in een andere? Dit heeft alles met je persoonlijkheid te maken. Heb je een goed passende baan? Dan zal dit je makkelijker afgaan en je meer energie geven. Dat komt omdat de baan beter bij je karakter en kwaliteiten past. Neigt jouw persoonlijkheid meer naar introvert (niet voor over jezelf praten en liever op de achtergrond)? Dan is een baan als bijvoorbeeld leraar of lerares vaak niet geschikt en prettig voor je. Je moet jezelf niet aan een functie aanpassen, maar vind het beroep dat past bij jou! Je zal succesvoller, energieker zijn en meer werkplezier ervaren.

Ontdek welke baan bij je past!

Bij je zoektocht ontdek je dat het een baan moet zijn:

• die past bij je persoonlijkheid
• waarin je je kwaliteiten gebruik
• waarin je mindere eigenschappen niet zo belangrijk zijn

Welk beroep past bij mij? Om hier achter te komen, begin je met het beantwoorden van de volgende vragen: Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Deze stappen brengen je steeds verder in je ontdekkingsreis naar de best passende baan. Uiteindelijk wil iedereen graag op de juiste plek zitten en doen waar ze blij van worden.

Wie ben ik?

Voordat je begint met je zelf de vraag te stellen ‘welke baan past bij mij’. Begin je eerst eens met je persoonlijkheid te beschrijven. Wees open en eerlijk: mensen hebben over het algemeen een positief zelfbeeld. Wie vindt zichzelf niet sociaalvaardig of is er in eigen ogen geen initiatiefnemer? Natuurlijk kun je jezelf op bepaalde punten nog wat ontwikkelen, maar blijf streng in je zelfbeoordeling. Probeer niet iemand te zijn die je niet bent, want dat breekt je vroeg of laat op. Heb je hup nodig bij deze vraag, dan kun je MEPD inschakelen. 

Wat kan ik?

Concentreer je ook op je vaardigheden, competenties en talenten. Deze heb je verworven tijdens je opleiding, in de praktijk, op het werk of in je werkzaamheden als vrijwilliger. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, heb je vaak de neiging te zoeken naar vacatures die in het verlengde liggen van het werk dat je deed. Realiseer je, dat je niet gedoemd bent om de rest van je leven te doen wat je altijd deed. Doorbreek de tunnelvisie en sta ook vooral niet te lang stil bij je zwakke punten (wij noemen dat verbeterpunten). Maar focus op je je positieve, sterke punten. Wanneer zet je deze in? Denk aan situaties op het werk, je privé- of verenigingsleven. Beschik je over unieke eigenschappen? Zoals ‘dubbele competenties’, denk bijvoorbeeld aan vakinhoudelijke deskundigheid + managementervaring. Dit is een mooie combinatie.

Wat wil ik?

Om gericht een baan te zoeken, is het belangrijk om te weten welke baan je wilt. In welke sector zou je graag aan de slag willen? Er bestaan veel branches, van agrarische industrie tot zorg. Dienstverlening, groothandel, gezondheidszorg, industrie? Mogelijk heb je een voorkeur? Natuurlijk zijn er ook functies waarbij de branche van ondergeschikt belang is. Het gaat daarbij om je belangstelling of je affiniteit. Of je nu teamleider bent in de ouderenzorg, productie of in dienst van een grotere metaalorganisatie. Het werk is in grote lijnen gelijk.

Wat draagt verder bij aan je werkgeluk?

Naast je takenpakket kunnen ook arbeidsomstandigheden belangrijk zijn voor je werkgeluk. Zoals woon-werkverkeer, salaris, arbeidstijden, ruimte voor ontwikkeling en opleidingsmogelijkheden, flexibiliteit, carrièreperspectief, enz. En dan heb je ook nog eens je eigen waarden. Zaken die jij belangrijk vindt en graag terugziet in de werkgever van jouw keuze. Mogelijke zaken als collegialiteit en teamwork, maatschappelijke relevantie, duurzaamheid en/of vrijheid. Gebleken is dat dit van grote invloed is op je werkgeluk. Kijk dus ook heel goed of het bedrijf past bij jouw eigen waarden.

Heb je na dit zelfonderzoek een redelijke dosis zelfkennis?

Maar vind je het nog steeds lastig om je persoonlijkheid te koppelen aan een beroep en erachter te komen welke baan bij je past? Dan zijn er diverse gratis beroepentesten, die je verder kunnen helpen. Deze testen koppelen je zelfkennis aan geschikte beroepen. Je kunt ook een uitgebreide beroepentest doen. Deze test geeft je op basis van je persoonlijkheid en je sterke en minder sterke eigenschappen een uitgebreide lijst met beschrijvingen van beroepen die bij jou passen. En daarbij krijg je ook inzichtelijk je belangrijkste persoonstype. Deze test geeft een completer beeld en resultaat van jouw persoonlijkheid en daarbij passende beroepen. En dus een uitgebreid antwoord op de vraag: Welk beroep past bij mij?

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter