Wat wil ik
eigenlijk worden?

Vorig jaar startte Marcel in een outplacement traject. In zijn werk als software architect bij Thales liep hij vaak tegen een bepaald aspect aan: Als a-typische techneut had hij zeker wel de skills om zijn werkzaamheden uit te voeren. Maar het ontbrak hem aan leiderschap. Hij werd als zachtmoedig gezien. Tijdens de gesprekken met Daniëlle, zijn adviseur, ontdekte hij dat juist dit zijn kracht is. Een echt mensenmens. Dit hoopt hij in zijn nieuwe rol als HBO-docent volop in te kunnen zetten.

Ik was wel even van slag

‘Ik was echt wel even van slag toen we tot de conclusie kwamen, dat ik bij Thales niet meer op de juiste plek zat, vertelt Marcel. ‘Er werd nog wel met me meegedacht, en eigenlijk pasten mijn werkzaamheden beter bij de onderzoeksafdeling in Delft. Maar dat vond ik geen optie, vanwege de zorg voor mijn dochtertje. Ook een traject richting puur software ontwikkeling sloot niet bij me aan. Bij Daniëlle had ik direct een goed gevoel. Ik had behoefte aan een persoonlijke benadering. Iemand die met me meedenkt over nieuwe opties en vooral over de vraag: ‘Wat wil ik eigenlijk worden?’. Samen onderzochten we de worsteling die ik altijd had als techneut. Ik maak keuzes op gevoel, ik ben creatief, energiek en bij voorkeur ondersteunend. Deze belangrijke (kern)waarden herkende ik ook heel duidelijk. Maar mijn gedachten gingen alsmaar in cirkeltjes, ik kwam daar niet uit. Tot Daniëlle het onderwijs opperde. Dat was raak!

De puzzelstukjes vielen in elkaar

In mijn werk begeleidde ik al studenten. Ik gaf trainingen. Ik vind presenteren niet eng. Ik vind het juist heel leuk om iets over te brengen en uit te leggen. Ik krijg daar energie van. Als snel vielen de puzzelstukjes in elkaar. Ik solliciteerde op een baan als ICT-docent bij Saxion én ik kreeg de baan! Er zitten zoveel aspecten in de baan, die ik al deed in mijn werk als software architect. Alleen onttrek ik mij nu van een meer technische en commerciële wereld en ga ik naar een omgeving, waarvan ik denk dat ik er beter tot mijn recht kom. Ik weet nu al dat ik het mooi vind om studenten te begeleiden en verder te helpen. En die genoegdoening, daar doe ik het voor!

Geholpen om een andere richting te kiezen

Terugkijkend op het traject heeft het me vooral geholpen om de beslissing te nemen om een andere richting te kiezen. Gebaseerd op mijn waarden en eigenschappen. Dat werd nog eens bevestigd, toen ik de keus kreeg uit meerdere aanbiedingen uit de techniek en die van Saxion. Ik heb heel bewust voor het docentschap gekozen. Dat past op dit moment in deze fase van mijn leven het beste bij mij,’ aldus Marcel.

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Daniëlle Hummelink

Loopbaanadviseur

Mijn passie is mensen coachen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Dat geeft mij veel energie en werkplezier. Dat wens ik iedereen toe. Ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen en nieuwsgierig naar hun motivaties.