Jij hebt én
bent een talent!

Alleen, hoe ontdek je waar je goed in bent? Als kind doe je vaak vanzelf al datgene waar je heel goed en bent en denk je daar helemaal niet over na. In de loop der jaren ontwikkel je je verder, word je er nog beter in en krijg je er meer ervaring mee. Alleen ben je je soms zelf helemaal niet bewust van wat dat talent precies is.

Sluit je werk aan?

Veel mensen halen geen voldoening meer uit hun werk, en weten niet goed waarom. Ze zijn van de ene baan in de andere gerold of doen juist al heel lang hetzelfde en ineens is daar een moment dat ze merken dat het niet meer klopt. Dat kan allerlei redenen hebben. Maar het zou heel goed kunnen dat het komt omdat het werk niet aansluit bij dat waar jouw talent zit.

Vang je talent in één woord

Als je namelijk weet wat dat is, kun je ook veel makkelijker bedenken waar en voor wie je nog meer iets kunt betekenen. Dan wordt het eenvoudiger meer mogelijkheden te zien voor ander werk dan alleen datgene wat je altijd al gedaan hebt. Neem bijvoorbeeld Theo. Theo werkte als constructie bankwerker / lasser. Hij was vanwege fysieke klachten genoodzaakt om verder te kijken. Hij ontdekte een ander talent van hem, namelijk de wil om te helpen. En hij verbaasde zichzelf, dat hij in staat was op om een opleiding als beveiliger te kunnen afronden. Vroeger vond hij school maar niets Hij is nu met heel veel plezier aan het werk in de beveiligingsbranche.

Wat is talent?

Een talent is een optelsom van alles wat jij in je hebt aan eigenschappen, kwaliteiten en manier van doen om iets voor elkaar te krijgen waar een ander wat aan heeft. Het beste van jezelf bij elkaar en dat gevangen in één woord of een klein zinnetje. Als je weet wat jouw talent is, kun je dus werk zoeken waarin je dat ten volle kunt benutten. Maar je kunt met die kennis ook je huidige werk steeds meer zo inrichten dat het jou beter ligt en jij met jouw talent de ander optimaal helpt.

Hoe ontdek je jouw talent?

Begin eens met op een rijtje te zetten wat je goed kunt. Je kunt daarbij ook nog terughalen wat je als kind graag deed. Dat geeft vaak verrassende inzichten. Daarnaast kun je nagaan wat jou frustreert; dat is vaak juist een situatie waarin jij met jouw talent in actie komt en gaat doen waar je goed in bent! Maak tenslotte de volgende zin af: ‘Ik ben een geboren…’ Best een opgave. Maar zeker de moeite van het proberen waard. Benieuwd naar wat jij bent: ontdekker, ideeën-aanjager, helper, ontzorger, ontknoper…

Als je hulp nodig bent bij het ontdekken van jouw ene talent? Ga eens een gesprekje aan met één van onze loopbaanadviseurs. Zij kunnen je zeker helpen om jouw supertalent te ontdekken en te laten bloeien!

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Nelis Engel

Loopbaanadviseur

Hoe mooi is het om een bijdrage te kunnen leveren, om het beste uit de mens te halen én ze te stimuleren in of naar een baan. Ik geloof dat mensen die werken met plezier, gelukkiger en succesvoller zijn.