Een algroritme-proof cv?
Twaalf tips

Het cv is één van de belangrijkste documenten tijdens een sollicitatieprocedure. Staat er een fout in of worden capaciteiten en ervaring onvoldoende weergegeven? Grote kans dat je cv de selectie niet haalt.

Daarnaast wordt meer dan de helft van sollicitaties al afgewezen, voordat je persoonlijk wordt beoordeeld. Veel organisaties gebruiken namelijk een zogenaamd Applicant Tracking System (ATS). Dit systeem is ontwikkeld om het recruitmentproces te stroomlijnen, zodat een bedrijf beter in staat is om het (grote) aantal sollicitaties te verwerken. Een belangrijk onderdeel van een ATS is ‘cv parsing’.

Cv parsing software verwerkt automatisch de gegevens uit een cv. Met een eerste screening ‘kijkt’ deze software naar de minimale vaardigheden, de opleiding en ervaring van de kandidaat. Daarom is het van belang om je cv te optimaliseren voor algoritmes.

Tips voor een ijzersterk cv

1. Wat staat er altijd op je cv?
Begin altijd met het noemen van je personalia (naam, adres, woonplaats, leeftijd, een geschikt mailadres (dus niet: geinbrein@gmail.com) en vermeld je telefoonnummer). Een korte beschrijving van jezelf. Vermeld daarna je werkervaring, je gevolgde opleidingen en cursussen. Voor de werkgever is je recente ervaring het belangrijkst. Kies dus voor een omgekeerd chronologische volgorde. Dit betekent, dat je begint met het noemen van je laatste functie of opleiding, daarna werk je terug.

2. Gebruik de ik-vorm in je omschrijving
Trek vanaf het begin de aandacht van een recruiter met je eigen pitch. Omschrijf kort (max 150 woorden): wie je bent, wat je onderscheidt van anderen, waarom jij zo goed aansluit bij de vacature én wat je graag wilt bereiken met een volgende stap in je loopbaan. Gebruik actieve woorden en verwerk de belangrijkste zoekwoorden (functies, vaardigheden en systemen waarmee je werkt).

Schrijf in de ik-vorm en houd het persoonlijk. Dus niet: ‘Frank is commercieel sterk en zeer creatief, hij toont veel initiatief.’ Verander dat in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer creatief.’ Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Doe dit op een manier waarin je jezelf herkent.

Onderzoek zoekwoorden bij de functie

3. Spits je cv toe op de vacature of baan die je zoekt
Gebruik geen standaard cv als je solliciteert op een functie. Zorg dat je voor iedere sollicitatie je cv afstemt op de functie. Leg bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op die onderdelen die aansluiten op de baan waarop je solliciteert. Gebruik de termen en vaardigheden die genoemd worden in de vacatureomschrijving. Het vergt oefening maar met deze truc verhoog jij gegarandeerd je kans op selectie! Probeer de vacature waar je op reageert te ‘begrijpen’ en maak daar gebruik van.

4. Gebruik herkenbare functietitels en zoekwoorden
Vraag je af of je functietitel wel herkenbaar genoeg is voor anderen. Hoe wordt je functie bij andere organisaties genoemd? Gebruik een functietitel die bekend en gebruikelijk is binnen je branche. Deze kan dus anders zijn dan je huidige functiebenoeming. Probeer ook synoniemen voor de functietitel te vermelden.

Doe onderzoek naar zoekwoorden voor deze specifieke functie! Bekijk meerdere functiebeschrijvingen voor soortgelijke functies en let op de verschillende functietitels die men gebruikt. Functietitels zijn namelijk de belangrijkste zoekwoorden in het cv. Maar ook de branche en programma’s waarmee gewerkt moet worden zijn van belang. Zoek in verschillende branches, organisaties maar ook op vacaturewebsites. Op die manier krijg je voor jezelf een helder beeld van de zoekwoorden die voor jouw cv belangrijk zijn. Vergeet ook niet om synoniemen voor de functietitel, branche en programma’s toe te voegen.

Zorg dat je cv opvalt

5. Benoem je vaardigheden: hard en soft skills
Je functies zeggen niets over de vaardigheden jij in die baan heb gebruikt. Laat zien dat je de kwaliteiten hebt voor de baan die je zoekt. Dan kan een recruiter je ook beter vinden in een cv database. Behalve zoeken op functietitel, kunnen zij ook zoeken op vaardigheden die belangrijk zijn voor de openstaande functie. Hard skills: Vermeld beroep specifieke vaardigheden, denk aan het beheren van besturingssystemen, SEO-kennis, vreemde talen of het besturen van een heftruck. Soft skills: Wat maakt jou, jou? Dit zijn de skills waarmee je geboren bent, denk hierbij aan eigenschappen als: energiek, empathisch, creatief en accuraat.

T.a.v. Het ATS: Laat de vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie duidelijk naar voren komen. Maak resultaten concreet, een ATS zoekt daar op. Termen als ‘team player’, ‘innovatief’ of andere mooie begrippen kunnen jou goed omschrijven. Maar geven weinig concrete informatie. Probeer bij ‘werkervaring’ onder elke functie een selectie te maken van de top vijf werkzaamheden bij een specifieke functie. Omschrijf deze werkzaamheden concreet, zodat het voor recruiters én een ATS duidelijk is dat je de gevraagde werkzaamheden hebt uitgevoerd. Probeer ook hier synomiemen voor belangrijke zoekwoorden toe te voegen.

6. Een opvallend cv
Recruiters krijgen elke dag stapels cv’s onder ogen. Zorg ervoor dat die van jou opvalt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door aandacht te besteden aan de opmaak. Zorg voor een heldere, overzichtelijke opmaak. Maak woorden die belangrijk zijn eventueel vet gedrukt. Plaats een link in je cv naar een persoonlijke website waar jouw portfolio op staat. Denk ook aan linkjes naar je LinkedIn profiel. Op die manier krijgen ze extra aandacht van de recruiter.

Een inkijkje in jouw persoonlijkheid

7. Lengte van je cv
Er is geen ideale lengte voor een cv. Belangrijk is dat het jou goed uit de verf laat komen. Soms, zeker als starter, kan dat in één pagina en andere gebruiken twee of drie pagina’s. Bedenk je wel dat de recruiter veel cv’s binnen krijgt en niet van iedereen alle pagina’s aandacht doorleest. Een vijf pagina lang cv zal waarschijnlijk niet helemaal gelezen worden tijdens de eerste selectie. Duidelijk maar kort is het beste, probeer het op maximaal drie A4’tjes te houden.

8. Laat je cv nalezen
Iedereen maakt wel een type- of spelfout. Maar in je cv staat het bijzonder slordig. Het doet afbreuk aan je CV en kan een reden zijn voor afwijzing. Gebruik altijd de spellingscontrole én laat je CV altijd door iemand anders checken.

9. Wees uniek en eerlijk!
Het CV biedt inkijk in jouw persoonlijkheid. Benut deze eerste vorm van contact en onderscheid jezelf. Vermijd standaard termen en geef in maximaal 3 regels een krachtige schets van jezelf, je werkervaring en ambities. Bluffen, opscheppen, bijschaven, afzwakken, verdraaien. DOE HET NIET! De kans dat je door de interview skills van je gesprekspartner door de mand valt zijn groot. En de kansen op die baan? Die kun je wel vergeten!

Google jezelf eens

10. Google weet alles en jouw gesprekspartner dus ook!
Je kunt een fantastisch CV hebben. Maar als je online presentatie iemand afschrikt dan kun je die baan wel vergeten. Google jezelf en verwijder alle foto’s en uitspraken die de recruiter een slechte indruk kan geven. Kijk naar je privacy settings op Facebook en zorg ook online voor een vlekkeloze indruk.

11. Referenties?
Gebruik je deze zin: ‘Referenties zijn op aanvraag beschikbaar’? Dan ben je goed bezig! Zo niet? Vermeld het dan op je CV. Vermeld in géén geval namen en telefoonnummers van referenten in je CV.

12. Let op het format waarin je je cv opmaakt
Een ATS kan niet alle bestandtypes ‘lezen’. Wordt er in de vacature specifiek gevraagd om een cv in Word? Of PDF? Doe dit dan ook. Anders loop je de kans dat je cv niet herkent of gelezen wordt door het ATS.

Hulp nodig?

Wij begeleiden mensen bij het vinden van passend werk. Ben je op zoek naar een andere baan? Vanwege langdurig verzuim, vanuit een uitkeringssituatie of je werkgever en jij zien geen toekomst in jullie samenwerking. Dan kan MEPD je begeleiden en ondersteunen tijdens dit proces. Neem gerust eens contact met ons op.

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Yaqueline Roestenburg

Loopbaanadviseur

Als loopbaanadviseur help ik met plezier deelnemers verder op weg. Oprecht geloof ik dat iedereen beschikt over waardevolle eigenschappen om successen te behalen.