Hoezo ontwikkelen?
Het maximale uit mezelf halen?

Blog door

mepd-blog-medewerker_0015_Joanne_FC

Joanne Bouwers

Soms krijg je de mooiste vragen. Vragen die blijven hangen en waarover je na gaat denken. Vragen als: ‘Wat is dat eigenlijk ‘Ontwikkeling werkt’? Hoezo werkt dat dan? Betekent het, dat ik nog veel moet leren en hulp nodig heb? Moet ik mijn werkgever vertellen dat ik niet het maximale uit mezelf haal? Eigenlijk zeg ik dan dat ik een tijdlang al niet optimaal werk. Blijkbaar heb ik hulp nodig om te ontwikkelen. En de hamvraag: Wáárom moet ik mij ontwikkelen en het maximale uit mezelf halen?’

Ontwikkelen is meer dan leren...

Ik begrijp de vraagsteller wel. Ontwikkelen is méér dan leren en opleidingen volgen. Deze misvatting wordt vooral gevoed door reclamespotjes van scholingsinstituten, die het maximale talent uit je willen halen. Van Nederlanders met een stok in hun hand en de vraag: ‘Heb jij de ambitie om te lat hoog te leggen?’ Of kinderen die hun droomberoep van brandweerman en astronaut vertellen, maar papa weet niet wat hij later wil worden. Alles staat in het teken van beter zijn, beter worden en het maximale eruit halen. Maar waarom moet het altijd beter? Mag je ook gewoon tevreden zijn met jezelf? En zeg eens eerlijk, is het denkbaar dat iemand zich niet ontwikkelt? Je hebt je jarenlang ontwikkeld tot wie je nu bent. We vinden alleen dat we op een gegeven moment klaar met ontwikkelen zijn.

Onbewust ontwikkelen gaat vanzelf

Er zit een verschil in bewust en onbewust ontwikkelen. Ontwikkelen doen we heel vaak onbewust en gaat vanzelf in het dagelijks leven. In de jaren negentig werd het pinnen ingevoerd. Ken jij iemand die niet kan pinnen? Ze zijn er nog, maar veel zijn het er niet. De rest is onbewust in deze veranderende wereld meegegaan. Je hebt vast ook bewustere keuzes gemaakt om je te ontwikkelen. Simpelweg omdat je anders niet in een auto mag rijden. Je hebt bewust gekozen voor rijlessen en een examen gedaan. En als het meezit, rijden we over een paar jaar elektrisch. Of we willen of niet. De ontwikkeling staat al klaar. Ontwikkelen wordt gestuurd door de veranderende wereld om ons heen.

Bewust ontwikkelen is werken aan je vaardigheden en talenten

Terug naar de vraagsteller. Moet ik het maximale uit mezelf halen? Nee is mijn misschien verrassende antwoord. Je hoeft echt alles overhoop te halen en te gaan voor het maximale. Ik doe niet mee aan alle goedbedoelde hoge-lat-eisen aan medewerkers. Wel stimuleer ik je om bewust naar jezelf te kijken en te groeien. Ontwikkelen, betekent voor ieder een eigen pad met een eigen doel, waardoor je kunt groeien of inspelen op de veranderende wereld.

Waarom zou je ontwikkelen?

Je kunt zelf kiezen voor persoonlijke ontwikkeling. Vaardigheden gaan ontplooien, die je werk makkelijker maken of een grotere kans op werk geven bij kortdurende dienstverbanden. Er kunnen ook uitdagingen op de loer liggen. Zoals veranderingen in je werk. Deze kunnen bedreigingen worden, omdat je niet meer mee komt in het vakgebied. Situaties waarin je niet meer onbewust kunt ontwikkelen, maar hiervoor bewuste stappen moet zetten. We worden ons ervan bewust dat verdere ontwikkeling nodig is.

Op verzoek van de werkgever kunnen ook ontwikkelvragen voorkomen. Bekende voorbeelden zijn de technologische plannen in een bedrijf door de veranderende wereld. Je moet je dan bewust ontwikkelen om te kunnen blijven werken binnen je branche of bedrijf. Of vaardigheden ontwikkelen passend bij een veranderende functie. Het is een samenspel tussen werkgever en medewerker in de groei van de organisatie en de persoon.

De ontwikkeling gaat door

In de eerste jaren van je leven ontwikkel je snel en veel. Maar nooit alles tegelijk. De ontwikkeling stopt niet. Het heeft alleen niet te maken met de lat hoog leggen en maximaal presteren. Het heeft te maken met het juiste moment voor een vervolgstap in jouw ontwikkeling of van de organisatie.

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Joanne Bouwers

Loopbaanadviseur

Ik werk voor de drie noordelijke provincies waar ik mij thuis voel door mijn Drentse vader, Friese moeder en Groningse man. Om balans in mijn leven te houden zwem ik en onderneem activiteiten met mijn gezin.