Waarden, dè match
tussen werkgever en werknemer

Blog door

mepd-blog-medewerker_0012_Karin_FC

Karin Gradussen

Met de krapte op de arbeidsmarkt is het voor een werkgever moeilijk om de juiste kandidaat te vinden. En het klinkt wat vreemd: Ook voor een werknemer is het moeilijk om de juiste werkgever te vinden. Niet elke werkgever past bij een werknemer en vice versa… Hoe vind je dus de juiste match? Steeds vaker niet alleen op basis van werkervaring, vaardigheden en kwaliteiten. De juiste match is op die van waarden.

Match of mismatch?

Vindt de medewerker een werkgever die zijn persoonlijke waarden hoog in het vaandel heeft staan? Dan is het ‘Ik ben thuis-gevoel’ aanwezig. Skills zijn (deels) aan te leren en werkervaring kun je opdoen. Maar is er een mismatch tussen waarden? Dan is de kans groot dat de kandidaat niet goed op de plek zit. Je let dus niet alleen op WAT iemand kan, maar juist ook WAAROM.

Welke waarden vind je belangrijk?

Dit heb ik zelf ervaren bij mijn vorige werkgever. Zeker, er was een match op basis van kwaliteiten, vaardigheden en werkervaring. Klanten en opdrachtgevers waren tevreden. Maar er was iets. Iets waar ik niet direct de vinger op kon leggen. Heel langzaam kwam ik erachter waar de schoen knelde. Door zelfonderzoek en teruggaan naar de kern: Welke waarden zijn voor mij belangrijk en in hoeverre vind ik deze terug bij mijn werkgever? Ik liep niet langer warm voor datgene waar mijn werkgever blij van werd en waarmee zij haar werknemers motiveerde. Tijd om op zoek te gaan naar een betere match. Hoe? Door inzicht in mijn waarden, een blik op mijn CV én een analyse van gelukkige werkperiodes. Hierdoor vond ik een set van waarden die voor mij belangrijk zijn in werk. Met dit lijstje startte mijn zoektocht naar de juiste werkgever. Ik kwam uit bij MEPD. De waarden die voor mij van wezenlijk belang zijn in mijn werk, komen bij MEPD ook écht tot uitdrukking. MEPD heeft samenwerking, kwaliteit, openheid, coachend leiderschap, no-nonsense en deskundigheid hoog in het vaandel. Mijn vakmanschap, eigenheid, onafhankelijkheid en deskundigheid wordt hier ook écht gewaardeerd. Dat maakt het een voor mij een perfecte match.

Identiteit van de organisatie

Kernwaarden zijn van belang voor de identiteit van de organisatie. Ze verschaffen houvast aan medewerkers: Houding en gedrag worden erdoor bepaald. Tenminste, dat is het streven. Vaak komt het er niet van. Ondanks alle goede bedoelingen blijft het een vrijblijvende opsomming van waarden. Niet echt uitgedragen en niet in de genen van de organisatie. Daar is meer voor nodig. Want waarin komen de waarden tot uitdrukking? In de cultuur? Dat is niet écht grijpbaar. Nee, waarden zitten in de gebruiken. De rituelen. De vorm van leidinggeven, waarop je beoordeeld wordt. Datgene waarvoor je gewaardeerd wordt binnen een organisatie. Om het concreter te maken, hieronder een voorbeeld van de waarde vrijheid en invloed en hoe dit tot uiting komt in een organisatie.

De waarden vrijheid en invloed

Vrijheid is voor ons van groot belang. Wij houden niet van voorgeschreven regels en protocollen. Vrijheid heeft te maken met vertrouwen. Laat ons maar gaan. Wij zullen laten zien dat we die klus klaren. De beste manier die wij hebben, is onze eigen manier! Mijn weg, mijn tempo, mijn eigen wijze. Dat typeert ons. Vrijheid heeft ook te maken met ‘invloed hebben op’. Invloed hebben op hoe we ons werk uitvoeren. Onze eigen tijd indelen. Waar we werken en wanneer. Vrijheid betekent dat wij graag binnen kaders werken van de organisatie. En ook binnen de kaders van de opdrachtgever. Maar binnen deze kaders willen we graag naar eigen inzicht kunnen bewegen.

Ken je waarden

Ga dus als organisatie niet langer op zoek naar het schaap met de vijf poten. Ken je als organisatie je waarden, het waarom besta ik? Dan handelen mensen ernaar en zit het in de genen van je mensen. Het WAAROM van de organisatie past goed bij de drijfveren en principes van je medewerkers. De krapte op de markt en zoektocht naar goed geschoold personeel is daarom misschien wel de grootste kans! Profileer jezelf met je waarden, waarom besta ik. En vind hierbij passende en ‘waarden-volle’ kandidaten, die je organisatie verder brengen.

Waarde(n)vol

Mijn advies aan werknemers? Breng in kaart welke waarden jij van belang vindt. Welke terug moeten komen bij jouw nieuwe werkgever.

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Karin Gradussen

Loopbaanadviseur

Als ervaren loopbaancoach en trainer en assessor, laat ik mensen, die een zetje nodig hebben in hun loopbaan, op een prikkelende, manier naar zichzelf kijken. Ik sta stil bij drijfveren en activiteiten die hen energie geven.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.