Ontwikkelen. Ontwikkelen.
Sta eens stil!

Blog door

mepd-cta-werknemer_0001_Yacqueline_FC

Yaqueline Roestenburg

Alles verandert. Het enige wat niet verandert, is dat alles altijd verandert. En aan de andere kant lijkt het soms of de wereld stilstaat. Als ik naar mijn eigen situatie kijk, heb ik in het verleden meer dan 10 jaar bij dezelfde organisatie gewerkt in dezelfde functie. Het rad draaide door. Jaar na jaar ging voorbij. Ik had mijn inkomen. Mijn ‘zekerheid’. Ik wist wat mijn werk inhield en waar ik goed in was. Daarnaast maakten persoonlijke omstandigheden dat ik bleef waar ik was. Toch sluimerde het gevoel op de achtergrond: ‘ik wil wat anders; ik kom hier niet tot mijn recht.” En toen kwam het moment van stilstaan… nadenken… reflecteren. Wat ik wil nu echt?

Stilstaan, reflecteren en keuzes maken

Mijn moment van stilstaan, kwam toen ik geen baan meer had. Ik greep de kans aan om goed uit te zoeken waar mijn interesses, doelen en waarden lagen in mijn werk. Het volgen van een loopbaantraject gaf mij de inzichten om uiteindelijk een carrièreswitch te maken. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik op mijn 39e begon aan een hbo-deeltijdstudie HRM. Ook heb ik mij direct volledig gericht op een carrière in de HR-wereld. Het stilstaan, reflecteren en keuzes (durven) maken, hebben mij uiteindelijk gebracht naar de fantastische baan die ik nu heb als loopbaanadviseur.

Het brengt je altijd wat

Uit eigen ervaring weet ik dat stilstaan en bewustwording van waar je staat op werkgebied je nieuwe inzichten kan geven. Of dat stilstaan nu tijdens je huidige baan is of wanneer je zonder werk zit, het brengt je altijd iets. Misschien is het voor jou wel de bevestiging dat je goed zit in je functie, maar dat je alleen wat nieuwe uitdagende taken nodig hebt. Dat geeft gespreksstof voor een ontwikkelingsgesprek met je leidinggevende. Of kies je ervoor om het roer volledig om te gooien?

Vaar je nog de juiste koers?

Bij het stilstaan kun je jezelf bijvoorbeeld vragen stellen als:

  • Doe ik het werk waar ik plezier aan beleef?
  • Kom ik tot mijn recht in mijn functie?
  • Ben ik wel trouw aan mijzelf?
  • Wat heb ik nodig om te doen waar ik gelukkig van word?

Door over dit soort vragen na te denken, geef je jezelf de ruimte om te kijken of je de juiste koers nog vaart. Je bent de kapitein van je eigen schip. Vind je dit proces van stilstaan en reflecteren lastig? Door het volgen van een loopbaantraject geef je jezelf antwoorden op de vragen wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik.

Zonder actie geen beweging

Met alleen stilstaan en reflecteren ben je er natuurlijk niet. Zonder actie geen beweging. Ik realiseer mij ook, dat er meer meespeelt bij het maken van keuzes en het uitvoeren daarvan. Zoals je persoonlijke situatie. Wellicht speelt het financiële aspect mee: een hypotheek die betaald moet worden? Je persoonlijkheid: in hoeverre neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven? Alles begint echter met bewustwording. En of je nu kleine of grote stappen neemt, weet dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt.

Daarom: kom in beweging, stilstaan is vooruitgang!

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Yaqueline Roestenburg

Loopbaanadviseur

Mijn passie voor mens en arbeid kan ik kwijt in mijn baan als loopbaanadviseur. Door mijn achtergrond in de HR denk ik in een breder perspectief. Dit kan van waarde zijn voor deelnemers én organisaties.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.