Hoe goed ken jij je mensen.
Eigenlijk?

Blog door

mepd-blog-medewerker_0000_Theo-FC

Theo Roosenboom

Vraag je aan een willekeurige leidinggevende of HR-professional of hij/zij zijn/haar mensen kent. Dan is het antwoord vaak: ‘Natuurlijk ken ik mijn mensen, wat dacht jij dan, ik heb ze toch aangenomen en daarbij zie ik ze dagelijks, nee joh dat zit wel goed.’ Maar zeg eens eerlijk, ken je ze ook echt? Of denk je ze te kennen op basis van wat je ziet en hoort? Met andere woorden: is jouw referentiekader slechts het gedrag dat zichtbaar is?

Wie ben je? Wat kan je? Wat wil je?

Een mooi voorbeeld uit mijn vorige loopbaan is, dat ik een nieuw team mocht samenstellen en deels zelf mijn medewerkers uit een groep collega’s kon selecteren. Een luxe positie zou je zeggen, en dat is het ook. Ik heb met alle gegadigden diepgaande gesprekken gevoerd met als basis eigenlijk maar drie vragen: Wie ben je? Wat kan je? En… de belangrijkste vraag: Wat wil je?

Kwetsbaar opstellen

Voorwaarde nummer 1 in dit soort gesprekken is, dat je jezelf als leidinggevende ook kwetsbaar durft op te stellen. Dus heb ik mezelf laten zien met al mijn voors en tegens. Ik kwam veel te weten over collega’s: hoe ze in het leven staan, wat hun drijfveren zijn, wat ze motiveert en waarom ze in beweging komen. Ook kwamen er kwaliteiten en talenten naar voren die eerder onopgemerkt waren gebleven. Kortom, dit was de schat die ik wilde vinden. Uiteindelijk heb ik met deze kennis een fantastisch team kunnen samenstellen.

Zonder oordeel luisteren

In mijn werk als loopbaanadviseur bij MEPD geef ik trainingen aan onze deelnemers in outplacementtrajecten. Bij de eerste kennismaking is het mijn doel om de mensen, die ik aan tafel heb, beter te leren kennen. Ik vind het belangrijk om mensen daarbij in hun waarde te laten en zonder oordeel te luisteren naar hun verhaal. Na afloop krijg ik altijd terug dat er echt naar ze geluisterd werd. Mensen laten voelen dat ze er toe doen. Daar doe ik het voor, dat is dus waar ik voor in beweging kom.

Waardevolle informatie én inspiratie

Bedenk dat tijd investeren in medewerkers je veel waardevolle informatie en inspiratie kan opleveren. Kwaliteiten en talenten van je mensen optimaal kunnen benutten, vertaalt zich uiteindelijk naar tevreden medewerkers en een beter bedrijfsresultaat. En misschien weten je medewerkers zelf nog niet heel goed, wat hen drijft óf wat ze precies kunnen én willen. Ook dan kun je helpen. Er zijn allerlei tools inzetbaar, zoals ontwikkelassessments, een loopbaantraject of een drijfverenscan. Hoe beter zij zichzelf leren kennen, hoe beter jij ze leert kennen!

Neem die tijd en leer je mensen kennen

Ik hoor je denken: ‘Leuk dit alles, maar waar haal ik de tijd vandaan?!’ Eigenlijk is dat niet de vraag. De echte vraag is: Hoe belangrijk vind je het om dit te doen? Uit eigen ervaring weet ik dat de vaak volle agenda vrijwel de dag bepaalt. En dan heb ik het nog niet over de waan van de dag die je altijd en overal achtervolgt. Toch gun ik iedere leidinggevende een zee van tijd om ‘echt’ in gesprek te zijn met zijn/haar mensen. Schuif het niet voor je uit, maar plan het gewoon in. Pak die tijd én leer je mensen echt kennen.

Daarmee verbreed je niet alleen je referentiekader, maar ontdek je ook meer van je medewerker dan alleen het gedrag dat je ziet.

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Theo Roosenboom

Loopbaanadviseur

Sinds februari 2021 werk ik bij MEPD als loopbaanadviseur. Wat mij aanspreekt in de begeleiding van onze deelnemers is de persoonlijke en praktische no-nonsense benadering en ondersteuning.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.