Diversiteit, een wondermiddel
of zijn we doorgeslagen?

Blog door

mepd-blog-medewerker_0029_Bart_FC

Bart Monster

Eerst wilde ik mijn blog gaan wijden aan ‘Hoe blijf je als werkgever aantrekkelijk voor zowel de jonge als oude generatie medewerkers?’ Maar al vrij snel dacht ik ‘wat een ouderwets en uitgemolken thema!’. Natúúrlijk moet je oog hebben voor de verschillen. Maatwerk bieden wanneer dat nódig én ook mogelijk is binnen je organisatie. Maar primair zou de focus niet op jong of oud moeten liggen. Ook niet op man of vrouw. Of welke andere tweedeling dan ook. Diversiteit is zó relatief… Is het een wondermiddel of zijn we een beetje doorgeslagen?

De basis is je bedrijfscultuur

Volgens mij zouden de bedrijfswaarden en bijbehorende cultuur de basis moeten zijn. Zo streven we binnen MEPD naar een prettige werkomgeving. Waarin medewerkers veilig kunnen werken, zowel fysiek als mentaal, en binnen hun kader de vrijheid en de verantwoordelijkheid ervaren om te handelen. Maar ik realiseer me, dat dat voor een ander bedrijf heel anders kan zijn. Verschillen zijn er nu éénmaal. Per bedrijf, per branche, per regio. We zijn niet allemaal gelijk. Dat is niet zo te maken en dat zouden we ook niet moeten wíllen.

Hoe zit dat dan met diversiteit?

Dat geldt ook voor diversiteit. Binnen bedrijf A is er meer óf een andere behoefte aan diversiteit dan binnen bedrijf B. Diversiteit in een bedrijf maakt, als het goed is, een bedrijf als geheel sterker. Diversiteit zit wat mij betreft in de verschillende talenten, inzichten en meningen. En deze maken het bedrijf als geheel completer, slagvaardiger en unieker.

Natuurlijk zal er af en toe een richtlijn, een advies of zelfs wetgeving nodig zijn om randvoorwaarden te creëren om veranderingen mogelijk te maken of om af te dwingen. Maar zij die zich niet aanpassen of evolueren, weten wat hun te wachten staat. Deze organisaties wacht een toekomst in de vergetelheid en zullen uiteindelijk hun deuren moeten sluiten. Volgens mij hoeven organisaties hooguit een beetje geholpen te worden om in te zien dat diversiteit hen slagvaardig houdt. Zij begrijpen zélf echt wel welke vorm van diversiteit hen het beste verder helpt.

Laat diversiteit tussen en binnen bedrijven bestaan!

Ik wil dan ook graag een beroep doen op de politiek om diversiteit tussen bedrijven te laten bestaan. Te veel, en vaak niet begrepen, regeltjes gaan de diversiteit niet bevorderen. Ze creëren juist eerder een afkeer. Voor we het weten, moeten we ook voldoen aan een quotum voor introverte, onopvallende mannen. Of komt er een rem op het aannemen van hoogopgeleide vrouwen (in Amerika is de meerderheid van de afgestudeerden inmiddels vrouw)? Zo ontstaat er vanzelf een nieuwe minderheidsgroepering. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?!

Het beste naar boven krijgen

Ik denk dat we moeten kunnen selecteren op de verschillende competenties/talenten, die nodig zijn om een bedrijf te laten floreren. Dat is dus onafhankelijk van geslacht/ras/leeftijd etc. Vervolgens kun je door persoonlijke en teamontwikkeling het beste voor je organisatie naar boven krijgen.

Diversiteit, een wondermiddel of doorgeslagen?

Diversiteit is wat mij betreft een zegen voor het bedrijf! Maar vooral als onderdeel van het bedrijf en de bedrijfscultuur. Niet als doel an sich.

Deel dit artikel
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Bart Monster

Algemeen directeur

Sinds juni 2016 ben ik bij MEPD werkzaam als Algemeen Directeur. Na mijn studie Werktuigbouwkunde, ben ik gaan werken bij een start-up die uiteindelijk is verkocht aan een beursgenoteerde onderneming. Daar heb ik veel mogen zien en leren in verschillende functies.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

De wereld verandert snel. Techniek en de manier waarop we samenwerken ontwikkelen zich in hoog tempo. Wij houden het voor je bij. Schrijf je nu in voor maximaal 1 digitale nieuwsbrief per maand, met voor jou relevante informatie.